Leiden Lions

Main banner

Nieuws

EEN BREEDTESPORTHAL JAAGT ZZ DE STAD UIT ( Leidsch Dagblad )

Ja, Leiden krijgt binnenkort een nieuw overdekt zwembad, een nieuw indoorsportcentrum en een schaatscentrum. De gemeenteraad steunt in meerderheid de plannen van het stadsbestuur, die een slordige 35 miljoen kosten. Maar extraatjes, zoals een extra lange ijsbaan of extra plekken voor toeschouwers in de nieuwe Vijf Meihal, kunnen alleen met externe financiers. Dat is onzeker. ,,Toch worden het geen net-niet-accommodaties’’, verzekert wethouder Paul Dirkse

Hij doelt op fouten uit het verleden. Zoals bij de Leidse turnhal in de Merenwijk. Die werd, vanwege bezuinigingen, kleiner dan aanvankelijk de bedoeling was, waardoor er geen officiële wedstrijden gehouden kunnen worden. En Leiden kent meer voorbeelden. ,,Dat moeten we niet meer doen’’, aldus Dirkse.

Toch, vinden de Leidse en regionale schaatsclubs, ligt er nu een plan voor een ’net-niet-schaatscentrum’. Want een buitenbaan van 250 meter is beter dan niks, maar 333 meter is langer en aansprekender en beter te exploiteren. Dirkse gaat zijn collega’s in de regio binnenkort aanmoedigen om mee te betalen. En doen zij dat ruimhartig - substantieel meer dan het minimum van 176.000 euro samen per jaar - dan is een 333-baan weer aan de orde. VVD’er Maarten Dirks wil dat het schaatscentrum voorlopig helemaal wordt geschrapt als de regiogemeenten niet bijdragen, maar hij stond gistermiddag alleen in die opvatting.

Toch maakte hij niet de enige strenge opmerking in de gemeenteraad. ChristenUnie, CDA en de Partij voor de Dieren vinden dat de nieuwe Vijf Meihal een breedtesportcentum moet worden. Met hooguit vijfhonderd zitplaatsen voor toeschouwers. Dan wordt die accommodatie een stuk goedkoper dan met de tweeduizend stoeltjes die nu in de voorlopige schetsen staan ingetekend. En dan kan er geld worden overgeheveld naar het schaatscentrum.

Dat idee staat volledig haaks op wat ZZ Leiden wil. De professionele basketbalclub wil juist veel meer plek voor toeschouwers, liefst boven de drieduizend. Dan kan, maar dan moet ZZ zelf de kosten voor de extra tribunes ophoesten. Een breedtesporthal vond Dirkse in ieder geval geen goed idee. ,,Want dat zeg je feitelijk tegen ZZ: er is geen plek meer voor jullie in Leiden.’’

 

via Loman Leefmans - Leidsch Dagblad.