Leiden Lions

Main banner

Nieuws

Het magische getal 333 speelt hoofdrol in discussie rond nieuw schaatscentrum.

'Zet Leiden op de ijskaart'
Loman Leefmans, 14 mei 2016, Leidsch Dagblad

Leiden/regio.  Gratis schaatsles voor alle basisscholieren in Leiden en omstreken. Dat stelt schaatsbond KNSB voor, maar dan moeten de diverse gemeenten in ruil daarvoor wel een bijdrage leveren aan de nieuwe ijshal in Leiden. Dat voorstel deed Dennis van der Hoorn van het district Sassenheim tijdens een hoorzitting in het Leidse stadhuis. „Ook wij zijn van mening dat omliggende plaatsen hun steentje voor de realisatie van een nieuwe baan moeten bijdragen."
Ongeveer veertig vertegenwoordigers van allerlei schaatsclubs uit Leiden, de Duin- en Bollenstreek en de Rijn- en Veenstreek waren op de hoorzitting in de raadszaal afgekomen. Een deel van de bezoekers had ervoor zelfs een kleurig schaatsshirt aangetrokken. Leiden staat op het punt om een, voor de betrokkenen, historische beslissing te nemen. Een zetje in de goede richting geven door een massale opkomst was het doel. Zes woordvoerders van de verenigingen hielden om beurten korte betogen, met feitelijk maar één boodschap: beste gemeente Leiden, bouw een nieuwe ijshal. En dan wel een met een buitenrondje van 333 meter, want anders kunnen er geen officiële wedstrijden worden afgewerkt. „Dan zetten we Leiden op de landelijke ijskaart", riep Oud-olympiër Jeroen Straathof, toen het zijn beurt was. „Een plek waar álle schaatsers uit de regio samenkomen.”
De bijna veertig jaar oude ijshal aan de Vondellaan heeft zijn beste tijd gehad. Het complex opknappen, is geld in een wak gooien, zo is de algemene gedachte. Het idee om een nieuwe ijshal aan de Voorschoterweg te bouwen, geeft de regionale schaatsclubs hoop op een betere toekomst. Ze gaan er allemaal van uit dat ze meer leden krijgen, en doordat de baan ook in de zomer open blijft, is er ook veel meer ijstijd. „Als er nu een ijshockeywedstrijd wordt gehouden, kan er op de ring daar omheen niet worden geschaatst”, gaf bestuurslid Hans Zwerus van Leiden Lions als voorbeeld. „Dat probleem heb je met een nieuwe ijshal niet."
 

Archieffoto Hielo Kuipers. Drukte op de ijsbaan aan de Vondellaan, die vrijwel zeker wordt opgedoekt. 

Uitwijken
Aanvankelijk dacht de gemeente aan een baan van 250 meter lang, met daarbinnen een ijsvloer voor shorttrack, kunstschaatsen en ijshockey. Dat kost naar schatting twaalf miljoen euro. De ijsclubs pleitten nu vurig voor een buitenovaal van 333 meter. Veel baantjesschaatsers uit de regio laten nu de hal aan de Vondellaan links liggen en wijken uit naar Haarlem en Den Haag. Met een rondje van 333 meter in Leiden, hoeft dat niet meer.
Uit een voorlopige peiling onder de leden van de clubs uit de regio, blijkt dat zeker twintig procent van de schaatsers die nu consequent naar Den Haag en Haarlem uitwijken, in de nieuwe situatie voor Leiden kiezen. „En er zijn meer voordelen", merkte Jos van Arts van de stichting IJshal Leiden op. „Ook de horecaomzet stijgt en de nieuwe hal wordt duurzamer", zei hij, waarna nog een lange lijst met winstpunten volgde.
Ook zonder de opeenvolgende speeches waren de Leidse raadsleden al overtuigd van het feit dat een ijsvloer met een omtrek van 333 meter meer voordelen biedt dan een kleiner exemplaar. Maar de vergroting kost wel drie miljoen euro extra. „Wat doen de clubs daaraan?", wilde D66'er Aad van der Luit weten.

Eerder
Nou, uit eigen vermogen hoesten ze 750.000 euro op. En vervolgens treedt nog het plan van Van der Hoorn in werking met de gratis schaatslessen in ruil voor een gemeentelijke bijdrage uit de verschillende gemeenten. Van der Luit herinnerde eraan dat er eerder wel vaker is gevraagd aan plaatsen in de nabije omtrek om een bijdrage te leveren. Alleen Zoeterwoude hapte toe. Maar in de zuidelijke Bollenstreek en in Kaag en Braassem werd de hand op de knip gehouden.
Van der Hoorn en de ijsverenigingen gaan desondanks een nieuwe poging wagen met hun schaatslesplan als troef, en ze zetten in op een soort subsidie van vijftig cent per inwoner.
De gemeenteraad buigt zich begin volgende maand over het onderwerp en beslist dan of er een gedegen onderzoek moet komen naar een complex met een 333 meterbaan. Dan duurt het nog maanden voor een definitieve beslissing. Het krabbelen in de drukte aan de Vondellaan is nog niet voorbij.


Lees meer over de commissievergadering van de Leidse gemeenteraad van donderdag 15 mei op sleutelstad.nl.