Leiden Lions

Main banner

Nieuws

Leidse ijsverenigingen adviseren gemeente een twee-laags 333 meter ijsbaan

"De gemeente Leiden heeft veel energie gestopt in de nieuwe ijsbaan en is daarnaast bereid een forse investering te doen. Als Leidse ijsverenigingen zijn wij daar heel blij mee”, aldus Jeroen Straathof die namens de vier verenigingen spreekt. “ We willen graag samen met B&W de optie verkennen om te bekijken of een twee-laags 333 meterbaan een nog beter alternatief is dan de nu voorgestelde twee-laags 250 meter-variant.”

B&W heeft in haar voorstel gekozen voor een zogenaamde twee-laags 250 meter variant. Hierin ligt de 250 meterbaan bovenin het stadion. Daaronder is de tribune. Onder de tribune, in een soort kuip, komt een 30 bij 60 meter binnenbaan te liggen waarop ijshockey- kunstrijden- en shorttrack- wedstrijden mogelijk zijn.

Met een twee-laags 333 meterbaan worden de voordelen van ‘de kuip’ gecombineerd met optimale mogelijkheden voor het langebaanschaatsen. Op een 333 meterbaan kunnen door de KNSB erkende wedstrijden worden gehouden en is het mogelijk erkende records te rijden, dit in tegenstelling tot een 250 meterbaan.

Straathof: “De keuze voor een nieuwe ijsbaan gaat een enorme boost geven aan de ontwikkeling van de verschillende schaatssporten. Naar ons idee zal die boost nog groter kunnen worden bij een keuze voor het door ons aangegeven alternatief.”

Een-laags 400 meterbaan geen optie In de Leidse media is er recentelijk aandacht gevraagd voor een 400 meterbaan, maar de vier Leidse ijsverenigingen denken dat er, nog afgezien van de extra financieringsbehoefte en de uitdaging in de exploitatie, voldoende argumenten zijn om dit niet te doen. “De sporten ijshockey, kunstrijden en shorttrack zullen zich als sport in Leiden veel minder kunnen ontwikkelen bij een één-laags 400 meter accommodatie rond de 30x60m baan”, aldus Straathof. “Een één-laags variant zal namelijk ten koste gaan van faciliteiten die noodzakelijk zijn voor wedstrijden en sfeer op de binnenbaan. Denk hierbij aan de boarding voor de ijshockeyers en het ontbreken van vaste tribunes wat het ook voor kunstrijden en shorttrack minder aantrekkelijk maakt.”

De verenigingen zullen op 12 mei bij de commissie Onderwijs & Samenleving  gebruik maken van hun inspraakmogelijkheid om dit advies verder te onderbouwen.


Afzender: de vier gezamenlijke ijsverenigingen, IHCL, Leiden Lions, KSVR en IJVL