Leiden kiest voor nieuwe ijsbaan, sporthal en zwembad

Share

De gemeente Leiden gaat voor 50 miljoen euro een nieuw zwembad, ijsbaan en sporthal bouwen. Dat maakt de gemeente dinsdagmiddag bekend. In 2019 moet de bouw gaan starten.

Naar verwachting openen de ijshal en het nieuwe zwembad eind 2020. Het sportcentrum volgt later die winter. Het zwembad kost 17.7 miljoen, de ijsbaan 16,1 miljoen en de sporthal 16 miljoen.

Naast buitenbad De Vliet komt er een gloednieuw binnenbad van 35×25 meter en een ijshal met een 250-meter-baan samen in één gebouw. In het nieuwe indoor sportcentrum aan de Boshuizerkade komen twee sporthallen, waarvan eentje met 2.000 zitplaatsen.

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen.

ZZ Leiden naar Boshuizerkade

Als de gemeenteraad instemt met het kaderbesluit, worden de plannen voor de bouw van het indoor sportcentrum verder uitgewerkt. Het sportcomplex wordt gebouwd op het meest zuidelijke veld van sportpark Boshuizerkade. De hoofdhal – de topsporthal – biedt een nieuwe basis voor wedstrijden en trainingen van de Leidse sportverenigingen en voor topsportwedstrijden zoals thuiswedstrijden van ZZ Leiden Basketball. De tweede sporthal wordt doordeweeks gebruikt door onder meer de sportklassen van het Leonardo College en ’s avonds en in de weekenden door sportverenigingen.

Zwemmen en schaatsen aan de Vliet Aan de Vliet komt straks een gebouw met een binnenzwembad en ijshal. Er komt een gemeenschappelijke ingang, centrale horeca en ruimtes voor verenigingsbesturen. In het nieuwe zwembad kunnen wedstrijden voor waterpolo en kortebaanzwemmen op hoog niveau worden gehouden. Ook biedt het bad voor zwemmers en zwemverenigingen uit Leiden en de regio genoeg mogelijkheden voor lessen, baanzwemmen en vrij zwemmen. Het huidige buitenbad wordt met behoud van bestaande voorzieningen gerenoveerd zodat het ook weer jaren mee kan.

De nieuwe ijshal vervangt de ijshal op de Vondellaan. De plannen worden nu verder uitgewerkt. Komend jaar wordt duidelijk of er voldoende regionale financiële steun is voor uitbreiding van een 250-meter naar een 333-meter-ijsbaan. In de herfst 2018 volgt het uitvoeringsbesluit, met definitieve keuze voor de baanlengte van de ijshal.

Bron: unity.nu

Nieuwsbrief

Volg Leiden Lions op het scherpst van de schaats en abonneer je op onze nieuwsbrief.